Elsan's Nust

Schapendoezen

 
 
Home
Over ons
De schapendoes
ONZE HONDEN
Pups
Nesten
Nakomelingen
Nieuws
Dekreuen
Foto's
Gastenboek
Links
Contact

 

Sanne & Ella

Pretty Sanne van Snuffel Knuffel & Prinzess Ella van Snuffel Knuffel

 

Ella en Sanne zijn beiden geboren op 6 mei 2006 te Nieuw Lekkerland. Hun moeder is Juffrouw Tooske van Doesje Blanda en hun vader Makker Nelis Jikke van de Korte Toren.

Ella is overleden op 14 april 2020 en Sanne op 17 november 2021.

 

Ella is een lichtgebouwd bont teefje ( zwart/wit ) met een schofthoogte van 44 centimeter. Ze is een echte does en heeft een heerlijk karakter. Ze is een echte clown en wil het liefst de hele dag met je ravotten. Ze is bij tijd en wijle dan ook  verschrikkelijk ondeugend.

Doggy dance is een bezigheid die ze erg leuk vindt, vooral omdat ze dan je constante aandacht heeft. Je doet haar geen groter plezier dan met haar te gaan wandelen, het bos en het strand zijn haar favorieten.

 

Sanne is een driekleur teefje met een schofthoogte van 44,5 centimeter. Op en top schapendoes. Ze is een “workaholic”. Ze doet aan GG, behendigheid en heeft een passie voor schapendrijven. Ze vindt het fantastisch om met je bezig te zijn en om allerlei opdrachten uit te voeren. Daarnaast is ze verzot op water en modderpoelen. Hoe viezer, hoe liever ze het heeft.

Ook Sanne houdt erg van wandelen en dan met name op het strand!

 

 

Zo gelijk en zo verschillend !

Alhoewel het 2 nestzusjes zijn, met hetzelfde genenpakket en dezelfde opvoeding, zijn ze naast dat ze erg gelijk zijn ook erg verschillend. Niet alleen qua uiterlijk, ze lijken absoluut niet op elkaar, maar ook qua karakter en gedrag.

             

Ella was de pup die in het nest een grote waffel had en Sanne was de pup die niet zo opviel. Op de terugweg, die eerste juli, van Nieuw Lekkerland naar Almelo werd het eerste verschil tussen Ella en Sanne al duidelijk. Terwijl Sanne languit lag te slapen op de achterbank, zat ik er naast met een wakkere Ella op schoot, die piepte als ik haar er vanaf wilde zetten.

Eenmaal in Almelo verkende Sanne meteen de tuin en het huis. Ella liep er schoorvoetend achteraan.

Als ze met zijn beiden aan het spelen waren had ik altijd een beetje te doen met Sanne. Alhoewel Sanne forser en zwaarder was ( scheelde toen al één pond ) lag ze altijd onderop. Ella snauwde, grauwde en zat triomfantelijk bovenop Sanne. Volgens mij kon Sanne als ze dat zou willen met één tik van haar poot Ella onderuit halen, maar dat deed ze niet. Nu trouwens nog niet. Ella boft maar met zo’n tolerante zus.

                               

Ella had en heeft, zoals wij dat in Twente noemen, “veul lawaai ant gat”. Bij alles wat ze doet maakt ze lawaai. Als ze wil spelen dan gaat ze al grauwend, blaffend en snauwend op andere honden af. Niet iedere hond begrijpt dat en in plaats van met haar te gaan spelen, wat Ella’s bedoeling is, lopen ze hard bij haar weg. Sanne niet. Die wacht haar kans af …..of niet. Het maakt haar niet zoveel uit. Ze is onverstoorbaar en erg gelijkmatig. Sanne is vaak met andere dingen bezig, ruiken, snuffelen, rollen, liefst in de modder.

       

Ze zijn trouwens geen van beiden onder de indruk van andere honden. Ze staan er erg voor open en gaan ze niet uit de weg. Hoe groot die andere  honden ook zijn. Waar ze wel een hekel aan hebben, Ella vooral, is dat ze genegeerd worden door andere honden. Dat vinden ze niet prettig. Indien dat gebeurt, kan Ella verschrikkelijk te keer gaan, blaft, springt, rent. Ze haalt werkelijk alles uit de kast om de aandacht van die andere hond te krijgen. Dat doet ze trouwens ook ’s ochtends als ze net wakker is en mijn aandacht probeert te krijgen.

 Dan zou je toch verwachten dat Ella, de druktemaker, de clown, de rat, erg gecharmeerd zou zijn van behendigheid, GG en/of schapendrijven. Dat ze in ieder geval wat met haar energie zou willen doen. Echter niets is minder waar. Ze gunt zich zelf daar de tijd niet voor. Ze is er helemaal niet mee bezig. Ze vindt er niets aan. En schapen….…daar moet je vooral niet naar kijken, want dat moet je er misschien ook nog wat mee doen.

 

                           

 

Sanne daarentegen heeft een passie voor schapendrijven. Ze vindt het helemaal geweldig. Het is zo verschrikkelijk mooi om te zien dat een does dat nog in zich heeft. Je voelt dat ze alerter wordt, dat ze weet dat er iets van haar verwacht wordt, dat ze wil!!

 Sanne is ook een behendigheidsdoesje. We zitten nu bij de gevorderdengroep en trainen één keer per week. Soms gaat Ella mee, en loopt ze ook een rondje ( want ze kan wel alle toestellen hoor ), en soms blijft ze thuis. Voor Sanne maakt het niet uit of Ella er bij is of niet. Zij doet haar ding.

    

Om Ella ’s energie aan te wenden aan iets anders dan ondeugendheid dansen we samen. Doggy dance is Ella’s ding. Ze krijgt alle aandacht. Ik ben constant met haar bezig en de oefeningen zijn erg kort qua tijd. Geen tijd voor verveling dus. Ze weet precies wanneer we gaan dansen en Sanne weet dat zij dan thuis moet blijven.

 Regelmatig gaan we met ze wandelen in Bussloo of aan het strand. We kunnen ze geen groter plezier doen: water, zand en gras. Sanne vindt water ongelooflijk aantrekkelijk en gaat er meteen in. Ze stopt haar kop meteen onder water en blaast dan bellen. Ella is wat voorzichtiger, alhoewel ze de laatste tijd tot haar buik in het water gaat. Daarna rollen in het zand en achter de meeuwen aan.

 

                                 

Ook modder vindt Sanne aantrekkelijk, hoe viezer hoe liever ze het heeft. Ze gaat er gewoon midden in liggen. Het kost me dan ook altijd veel moeite om haar bij een modderpoel of moddersloot uit de buurt te houden. Ze ruikt het eerder dan dat ik het zie!

Ella heeft daar gelukkig meer moeite mee en loopt op haar tenen om de modderpoel heen.

 Meestal liggen ze samen ’s avonds op de bank of in de mand. Op, onder, tegen  en door elkaar. Maar regelmatig kruipt Sanne voorzichtig achter mij op de bank en gaat heerlijk in mijn nek liggen, zoals een kat dat zou doen. Ella echter, die neemt van verre een sprong op je schoot, krabt een paar keer, draait en gaat bovenop je liggen. Heerlijk !!

Sanne praat dan ook nog met je. Als je het geen halt toe roept dan mauwt ze de hele avond met je.

Op hun eigen manier zijn ze allebei erg aanhalig en hebben ze behoefte aan aandacht. Sanne uit dat door te mauwen, bij je te gaan liggen, je helemaal af te likken en door verschrikkelijk lief te zijn. Ella door van verre op je schoot te springen, met haar poot te slaan, tegen je aan te kruipen, je uit te dagen voor een spel en vooral door verschrikkelijk ondeugend te zijn maar op een aandoenlijke manier.  

        

 

 

Helaas hebben we Ella op 14 april 2020 moeten laten inslapen. Ze is net geen 14 jaar oud geworden.

Haar zus Sanne hebben we op 17 november 2021 moeten laten gaan. Sanne is 15,5 jaar oud geworden.

Beiden waren op deze leeftijd dementerend en hun wereldje was  zo klein geworden dat je niet meer van een HONDWAARDIG leven kon spreken.

Wat hebben we genoten van deze beide zusjes. Zo gelijk, maar zo verschillend!!

 

 

      

 

 

 

 

 

2008- Miranda Nijland